Μη ανακτορικές φάσεις στην περιοχή του ανακτόρου

Ι. Ο Πρωτομινωικός οικισμός

Η παλαιότερη φάση οργανωμένης κατοίκησης στην περιοχή του ανακτόρου χρονολογείται στην Πρωτομινωική ΙΙ περίοδο. Από αυτήν έχουν εντοπισθεί λείψανα σε στρωματογραφικές τομές στο εσωτερικό του κτιρίου. Στο βόρειο άκρο του πλατώματος έχει σωθεί ένα πλήρες Πρωτομινωικό  ΙΙ σπίτι, αποτελούμενο από δύο δωμάτια και βοηθητικό χώρο. Το δάπεδο ήταν από πολύ καλής ποιότητας ψημένο πηλόχωμα, ενώ υπήρχε και εστία, σκαμμένη κάτω από το δάπεδο. Την ίδια εποχή στο ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα του πλατώματος είχαν λαξευθεί μικρές δεξαμενές και αγωγοί, που δηλώνουν βιοτεχνική δραστηριότητα συνδεδεμένη με νερό.

ΙΙ. Τα Μεσομινωικά κτίρια

Στην τελευταία προανακτορική περίοδο ΜΜΙΒ, την περιοχή του ανακτόρου κατελάμβαναν ένα ή περισσότερα κτίρια με όμοιο με εκείνο προσανατολισμό, τα οποία ισοπεδώθηκαν για την κατασκευή του ανακτόρου. Σε βαθιές τομές κάτω από τη δυτική πτέρυγα έχουν έρθει στο φως λίγα λείψανα τοίχων και δαπέδων με καλής ποιότητας κεραμική.

ΙΙΙ. Η Μετανακτορική ανακατάληψη

Κατά το τέλος του 15ου αιώνα (Υστερομινωική ΙΙΙΑ φάση), πάνω στα ερείπια του ανακτόρου, ανατολικά της κεντρικής αυλής και πάνω από τη δυτική πτέρυγα, κτίστηκαν δύο μικρά σπίτια με διαφορετικό προσανατολισμό από το ανάκτορο. Καταστράφηκαν από φωτιά στα περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ. (ΥΜ ΙΙΙΒ φάση).

ΙV. Το Βυζαντινό νεκροταφείο

Στη Μέση Βυζαντινή περίοδο, τον 12ο αιώνα μ.Χ., πάνω στα ερείπια του ανακτόρου ιδρύθηκε νεκροταφείο, από το οποίο έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα 33 τάφοι. Μερικοί από αυτούς έχουν λαξευτεί στο μαλακό πέτρωμα, άλλοι ήταν κτιστοί, με πέτρες από παλαιότερα κτίρια, και άλλοι είχαν τοποθετηθεί μέσα στο παχύ στρώμα καταστροφής του κτιρίου της ΥΜ ΙΒ. Στο νεκροταφείο είχαν ταφεί άνδρες γυναίκες και παιδιά. Αρκετή ποσότητα κεραμικής έχει προκύψει από τους τάφους, ιδίως εφυαλωμένες φιάλες με διακόσμηση sgraffito, καθώς και πολλά κομμάτια από γυάλινα καντήλια. Ενδιαφέρον, αλλά όχι μοναδικό για την εποχή, είναι ότι το νεκροταφείο δεν είχε εκκλησία. Μεταξύ των τάφων έχουν βρεθεί πολλοί αμφορείς, πινάκια και κύπελλα της Βυζαντινής περιόδου, που δείχνουν ότι στο χώρο διεξάγονταν νεκρόδειπνα, πρακτική που συνεχίζεται ακόμα στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Φάσεις της ανασκαφής (Τοποθετήστε εδώ το δείκτη για εμφάνιση επιλογών)
  • Μέση Βυζαντινή
  • Υστερομινωική ΙΙΙΑ
  • Προανακτορική ΜΜΙΒ
  • Πρωτομινωική ΙΙ

Copyright

©2010 petras-excavations.gr. All Rights Reserved.

Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Τόγιας.
Βασίζεται σε ΕΛ/ΛΑΚ.