Ανασκαφή οικοπέδου Ν. Σταματάκη

Η ιδιοκτησία Νικολάου Σταματάκη βρίσκεται στον οικισμό του Πετρά Σητείας, εφάπτεται με την ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό Πετρά-Πισκοκεφάλου και βρίσκεται μεταξύ των οικοπέδων Richardson και Σπυρίδωνος & Ειρήνης Μαμά. Η δοκιμαστική ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 αποκάλυψε νεοανακτορικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, τμήμα ρωμαϊκού αρδευτικού αγωγού και βυζαντινή δεξαμενή λαδιού ή κρασιού από ασβεστοκονίαμα.

Η μοναδική έως τώρα μαρτυρία χρήσης του χώρου του Πετρά κατά τη Βυζαντινή περίοδο ήταν το μεσοβυζαντινό νεκροταφείο (11ος-12ος αι. μ.Χ.) που βρέθηκε στην κορυφή του λόφου, στην περιοχή του μινωικού ανακτόρου. Η δεξαμενή που βρέθηκε μαρτυρεί αγροτικές δραστηριότητες παραγωγής λαδιού ή κρασιού στον Πετρά σε πρωιμότερη περίοδο (ίσως στην Πρωτοβυζαντινή). Αντίστοιχα, ο αγωγός προσθέτει νέα στοιχεία για τη χρήση του Πετρά στη Ρωμαϊκή περίοδο, η οποία ήταν έως τώρα γνωστή μόνο από λίγους ρωμαϊκούς τάφους που είχαν ανασκαφεί παλαιότερα στη θέση του σημερινού οικισμού.

Αλλά και για τη μινωική περίοδο, η ανασκαφή του οικοπέδου Σταματάκη προσθέτει νέα στοιχεία για την κατοίκηση του χώρου. Γίνεται φανερό ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στη βάση του λόφου δεν περιορίζεται μόνο στην ΥΜ ΙΙΙ περίοδο, όπως φαινόταν έως τώρα με βάση τους μεγάλους τοίχους του οικοπέδου Richardson. Γίνεται επίσης ξεκάθαρο ότι ο νεοανακτορικός οικισμός του Πετρά είχε πολύ μεγάλη έκταση και δεν περιοριζόταν μόνο στην κορυφή και τις πλαγιές, αλλά έφτανε έως και τη βάση του λόφου, δίπλα στην τότε ακτογραμμή.

Copyright

©2010 petras-excavations.gr. All Rights Reserved.

Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Τόγιας.
Βασίζεται σε ΕΛ/ΛΑΚ.